5 redenen waarom jij goed genoeg bent

Ik ben niet mooi genoeg. Ik ben niet slim genoeg. Ik ben niet sterk genoeg. Ik heb niet genoeg zelfvertrouwen. Ik ben geen goede vriendin voor mijn vriend. Kortom: ik ben niet goed genoeg.
De lijst gaat soms maar door en door en door. Het zijn gedachten die zo nu en dan bij iedereen oppoppen en men, wat is het vervelend! Waarom? Omdat het niet waar is! En hier zijn vijf redenen waarom.

1. Je bent perfect imperfect.
Als je denkt dat je perfect moet zijn, dan hebben we een probleem. En men, wat een druk ligt er op je schouders als je dat denkt! Kijk, waar je ook in gelooft (God, het universum, hij, zij of het), niemand heeft jou bedacht om perfect te zijn. Het is oké om fouten te maken, het is oké om soms te vallen, het is oké om dingen uit te proberen en dat dan blijkt dat het niet helemaal lukte. Het is hélemaal oké om imperfect te zijn. Je bent mens, hiep hoi! En zo lang jij je best doet, ben je 100% goed genoeg.

2. Fouten zijn er om van te leren, niet om jezelf te kunnen straffen.
Ja, soms maak je een fout. Het is balen, maar het gebeurt. Het is de realiteit van mens zijn. Het is niet leuk en kan moeilijk zijn of je rot laten voelen. Maar hoe slecht jij je ook voelt, je kunt er altijd van leren. Je kunt het gebruiken om er beter van te worden, om te groeien en jezelf te ontwikkelen. En daarmee komen we meteen bij het volgende punt:

3. Je bent in staat om te groeien en jezelf te ontwikkelen.
Ook al kan het soms voelen alsof je vast zit op een bepaald punt in je leven, het maakt niet uit. Serieus, het maakt niet uit. Omdat je nog steeds kunt veranderen. Altijd. Het is altijd een optie om te veranderen en te groeien. Maar echt: wat je ook wilt of kunt veranderen, waar je ook in wilt groeien, wat je doelen ook zijn, je bént goed genoeg. Dat ben je niet pas wanneer je dat doel behaald, maar gewoon nu al.

4. Je bent uniek.
Eén van onze problemen waardoor we denken dat we niet goed genoeg zijn, is doordat we onszelf constant vergelijken met anderen. Ik weet het, want ik doe het ook. Zij is iemand die er altijd zo leuk gekleed uitziet, zij haalde een hoger cijfer voor het afstuderen, haar instagram feed ziet er leuker uit, zij heeft de perfecte baan. Het gaat maar door. Maar hé: ik, jij, zij.. we zijn uniek! En ja, je bent goed genoeg.

5. Je verdient het om het goed te hebben.
Echt, je verdient het. Je verdient het om gezond en gelukkig te zijn. Je verdient positieve mensen om je heen die je opbouwen en sterker maken. Je verdient het om hardop te zeggen: “ik bén goed genoeg”, omdat je dat simpelweg bent.

Jij. bent. goed. genoeg.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *