3 belangrijke stappen richting het houden van jezelf

We willen allemaal de beste versie van onszelf zijn, of niet? Waarschijnlijk zou je anders niet op deze blog hebben geklikt of hier zijn begonnen met lezen, dus we gaan er even van uit dat jij de beste versie van jezelf wilt zijn. Niet de ‘wel oké’ of ‘prima’-versie, maar gewoon echt de beste. Zo unieke, authentieke zelf die straalt, geeft om anderen en om zichzelf. Een zelf die graag in contact is met anderen en waar je van houdt, eentje die doet aan goede zelfzorg en nog net niet ‘gelukkig’ op het voorhoofd heeft staan. Klinkt best goed, al zeg ik het zelf. Daar willen we wel voor gaan! Daarom vandaag een paar tips die je –hopelijk- op weg helpen.

Bij je beste zelf zijn horen drie belangrijke punten:
1. Accepteer jezelf
2. Vier jezelf
3. Vergeef jezelf

Accepteer jezelf
Als het gaat om jezelf accepteren gaat het om zowel je leuke als minder leuke kanten (want eerlijk is eerlijk: hoe geweldig we ook zijn, we hebben allemaal ook wel delen die ietsjes minder geweldig zijn). Accepteer dat er ook nog wat dingen zijn die wat werk vragen of aandacht nodig hebben, de delen waar je soms van baalt en waar dingen die altijd mee lukken.
We zijn allemaal mens en daardoor allemaal tof, maar ook imperfect. Perfect imperfect. Het is tijd om jezelf te accepteren om je onvolkomenheden en jezelf te laten groeien. En wat betekent acceptatie dan? Het betekent dat negatieve praat over jezelf de deur uit moet. In plaats daarvan: erken je fouten. Erken dat je mens bent, dat je niet perfect bent en dat er punten zijn waarin je mag groeien. Dat is geen straf of ramp, dat is een uitdaging! En als je gelooft dat je altijd mag groeien, geloof je dat je altijd beter kunt worden, dat je altijd dichter bij jezelf kunt komen en dat je dat accepteert. En dat is het eerste stapje naar van jezelf houden.

Vier jezelf
Doe een dansje, vier een feestje, ren door het huis en schreeuw: ik ben geweldig! Vier jezelf, vier dat je geweldig bent. Als je een harde werker bent, een trouwe vriend, wanneer je een mooie baanwisseling maakte, als je de perfecte partner hebt gevonden, als je tijdens het zingen eindelijk die hoge noot haalt, wanneer je een nieuw record vestigt tijdens het sporten, als je je bed uit kwam ook al had je geen zin in deze nieuwe dag. Vier het!
Want wanneer je jezelf viert, waardeer je jezelf. Je erkent dat je iets goed hebt gedaan en dat je het waard bent. En dat over jezelf kunnen zeggen is een hele mooie stap richting het van jezelf houden. Vind iedere dag iets wat je zou kunnen vieren.

Vergeef jezelf
Dit is misschien wel de moeilijkste: laat je fouten gaan. Leer ervan. Maar laat ze gaan. Je bent mens en dat betekent dat je soms fouten maakt. Je maakt een foutje op je werk, je vergat een afspraak, je maakte per ongeluk iets kapot. Je had een relatie met een verkeerd iemand, je maakte een verkeerde keuze. Vaak worden we boos en zeggen we dingen tegen of over onszelf die niet hoeven. We maken fouten en het is oké. Het is niet leuk en misschien doet het pijn (of doen we anderen pijn), maar het is oké. Wanneer je jezelf hierom kan vergeven en het los kan laten, zet je een mooie stap richting het meer van jezelf houden en de beste versie van jezelf zijn.

Dus voor de komende week en tijd zijn er drie dingen voor jou om te doen: jezelf accepteren, jezelf vieren en jezelf vergeven. Om uiteindelijk jezelf lief te hebben.

Op welk punt zou jij stappen kunnen zetten? En wat is iets wat jij viert aan jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *