Drie vragen om te beantwoorden in moeilijke tijden

We kennen het allemaal: situaties die ons volledig lijken te overkomen en waardoor we uit het veld geslagen worden. Een blauwe envelop op de mat met een torenhoge rekening waar je het geld niet voor hebt, vriend(inn)en die je van van alles beschuldigen zonder dat je er iets van snapt, een slecht cijfer halen voor je examen terwijl het de laatste kans was. We hebben allemaal voor die situaties gestaan en men, wat kan dat rot zijn!

Je eerste neiging in zo’n overweldigende situatie kan zijn om passief op de bank te gaan zitten: je weet niet wat je kan doen, het overkomt je allemaal en het is moeilijkmoeilijkmoeilijk. Kortom: het is oneerlijk en je hebt het niet in de hand. Denk je.
Óf je stelt jezelf onderstaande drie vragen. Ze zijn krachtig, omdat het kan helpen om door die passieve houding heen te breken en het antwoord op de situatie in jezelf te vinden. Wanneer je leert dat je zelf de antwoorden hebt om een probleem op te lossen, leer je om je eigen kracht te gebruiken. En je eigen kracht leren te gebruiken helpt je om mogelijke uitdagingen in het leven te doorstaan. Win-win dus!

Eerste vraag: waar ben ik eigenlijk bang voor?
Graaf diep en geef je angst een naam. Wanneer je de angst kunt identificeren, malen ze niet meer in je hoofd maar kun je ze voor je neerleggen en ze aankijken. In plaats van dat de angst jou overneemt en je blokkeert, kun je er nu voor kiezen om niet vanuit deze angst te handelen, maar bewust keuzes te maken.

Tweede vraag: wat kan ik hiervan leren?
Wanneer het leven een uitdaging wordt, heb je de kans om er iets van te leren. Het is een kans om te groeien. Is dit misschien niet de persoon met wie je moet zijn, is het tijd om van baan te veranderen, is dit de kans om te kiezen voor iets waar je gelukkig van wordt? Misschien moest je eraan herinnerd worden hoe sterk je bent, misschien had je het even nodig om voor jezelf op te komen.
Eerlijk is eerlijk: het is shit dat het tegenzit. Maar welke les of boodschap haal jij er voor jezelf uit? Pak je de kans om te laten zien wat je waard bent of laat je ‘m voorbij gaan door op de bank te blijven zitten treuren?

Laatste vraag: wat kan IK er aan doen?
Even om één ding duidelijk te maken, het antwoord op deze vraag is nóóit ‘niets’. Er is altijd iets dat je kunt doen.
Ja, die onverwachte rekening kan je overkomen. En ja, die tegenslagen had je misschien niet aan zien komen. Super shit. Maar zo lang jij je mentaliteit niet verandert, zal je ook niet op een positieve manier uit deze situatie komen. Dus: billen van de bank, pen en papier erbij en zoek uit wat jij eraan kunt doen.
Wat helpend kan zijn is om jezelf de vraag te stellen wat jij een vriend zou adviseren als hij/zij in dezelfde situatie zou zitten. Een eigen bedrijf starten, extra diensten draaien, naar het buurtcentrum/kerk om nieuwe contacten op te doen, een coach in de hand nemen, etc. Wat zou het zijn?

Verander de term ‘moeilijk’ in ‘uitdagend’ en bedenk dat een uitdaging niet veel anders is dan een mogelijkheid tot groei.
Vraag jezelf waar je bang voor bent, zodat je kunt stoppen met je tijd te verspillen door te treuren op de bank.
Zoek de les in de uitdaging, zodat je het beste eruit kan halen voor jezelf en je ze kunt inzetten voor de echte verandering.
Wees proactief: doe iets. Zelfreflectie, positieve woorden over jezelf, optimisme. Kom in actie en zorg dat je kunt zeggen dat je er alles aan hebt gedaan om de situatie -ten positieve- te veranderen.

Je komt er wel doorheen, het komt goed. Zet ‘m op!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *