Van veroordelen naar bemoedigen #1: vrouwen voor vrouwen

Heb je ooit naar een andere vrouw gekeken en meteen een opmerking gehad of gemaakt over haar verschijning (of meer specifiek: over haar lichaam)?
Als we hier 100% eerlijk zijn, hebben we dat allemaal.

We zijn het zo gewend om na te denken over onze verschijning en ons te concentreren op hoe we eruit zien, dat we dat ook doen op de verschijning van een ander. We zijn geconditioneerd om onszelf te vergelijken met anderen. We zijn geleerd dat onze verschijning van meer belang zijn dan onze intelligentie, onze gedachten, onze dromen en onze creativiteit. En toen we niet aan die verwachting konden voldoen (omdat niemand dat kon) voelden we angst, schaamte, schuld, verlegenheid en twijfel. Onze eigenwaarde is gebaseerd op onze verschijning en op basis daarvan waarderen we anderen ook. Je kan het ontkennen wat je wilt, maar de realiteit is dat de meeste het bewust of onbewust doen.

Hoe eerder we dit erkennen, hoe eerder we kunnen beginnen met het oplossen van het probleem.
Wanneer we de waarde van iemand op hun verschijning baseren, zeggen we tegen onszelf: “je moet x, y en z hebben om mijn goedkeuring en liefde te verdienen”. Wat je daarmee zegt is in wezen dat ze het niet waard is. Maar nog meer, je vertelt jezelf dat je het niet waard bent. En zo gaat het gevoel van “ik ben niet goed genoeg” nog dieper. Want als je het lichaam van een ander beoordeelt, beoordeel jij je eigen lichaam ook.
Voorbeeld: keek je ooit naar een andere vrouw en voelde je je direct jaloers omdat je dacht dat zij er beter uitzag? Omdat je dacht dat zij haar leven beter voor elkaar heeft? Daarmee gaf je jezelf ongemerkt al de stempel ‘niet goed genoeg’, want zij is beter en je had zoals haar willen zijn.

Maar nu even één ding voorop: het feit dat zij mooi is, betekent niet dat jij niet mooi bent! We moeten beginnen met het leren van niet alleen ons lichaam, maar ook van dat van anderen te houden. Om het te zien en erkennen als mooi en het te behandelen vanuit liefde. Als vrouwen moeten we stoppen met oordelen, maar beginnen met elkaar te steunen. Als vrouwen moeten we veiligheid creëren voor andere vrouwen en jonge meiden om open, echt en kwetsbaar te zijn. Allemaal niet makkelijk, dus er moet een plek zijn waar ze mogen zijn zonder veroordeling. We moeten elkaar laten weten dat we aan elkaars zij staan. Dat we voor hen zijn en niet tegen. Dat het geen “jij vs mij” is, maar een “wij”. Omdat ik geloof dat we allemaal worstelen en we allemaal aan dezelfde kant staan. We hebben allemaal wel eens moeite om onze plaats in de wereld te vinden –om een plek te vinden waar we worden gesteund, gehoord, begrepen, geaccepteerd en geliefd. Het ding is.. samen kunnen we dat bieden: de verandering begint bij ons.

We kunnen ervoor kiezen om moedig te zijn en voor anderen klaar te staan, om de ander te helpen. Door te luisteren, door ons eigen verhaal te delen, door een veilige plek te creëren. We kunnen veranderen hoe de wereld ons ziet. We kunnen hen laten zien dat er zoveel meer van ons is dan alleen onze verschijning. We hebben talenten. En vaardigheden. We hebben geweldige dromen en inspirerende verhalen om met de wereld te delen. We hebben kracht, schoonheid en moedige harten.

Are you in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *